Macellum

San Lorenzo Maggiore

Under kyrkan San Lorenzo Maggiore vid Piazza San Gaetano har utgrävningar visat vilka substantiella lämningar som gömmer sig i underjorden i Neapel. Den första kyrkan på platsen var en senantik basilika som revs på 1200-talet och ersattes av ett gigantiskt bygge i gotisk stil, som i sin tur byggdes om på 1600-talet. De lämningar som frilagts under utgrävningar på 1990-talet är idag öppna för allmänheten och de är minst sagt värda ett besök.

Ruinerna under kyrkan är grekiska och romerska. Här finns en saluhall (ett macellum), byggd på en terrass där vi också kan se fundamentet av tholos, den runda byggnaden som stod i mitten av macellum. När vi går ner under kyrkan får vi se tabernae (mindre butikslokaler) och 60 m av en gata som flankerat terrassen. Här ser vi hjulspåren i den stenlagda gatan, stora dörrar till försäljningslokaler, ett bageri med en ugn – samma typ av vedeldad ugn som pizzabagare fortfarande använder i Neapel och i resten av världen. Utgrävningarna visar också rester av djupa brunnar, ett skattehus och delar av det grekiska agora från 300-talet f.Kr. Här kan vi skymta privathus med romerska väggmålningar, en kryptoportik med fönster för belysning ovanifrån och bänkar för banketter. Man kan tydligt se de medeltida byggnaderna som skurit ner, och ibland återanvänt, antika byggnader som fundament.

Den romerska bebyggelsen skall ha övergetts på 400-talet efter en kraftig översvämning som fyllde stora delar av lokalerna med jord och slam.

Lästips

På de lokala arkeologiska myndigheternas hemsida finns information om kyrkan San Lorenzo Maggiore och om de arkeologiska utgrävningarna som frilagt macellum. Inläggets text är delvis hämtad från vårt temanummer av Medusa.


Visa Neapelbukten.se på en större karta