Dioskurernas tempel

San Paolo Maggiore

San Paolo Maggiores fasad, som ännu inkluderar två antika kolonner. Foto: Il Sistemone, Wikimedia Commons.

På Via Tribunali finns platsen för det stora Castor och Pollux-templet, idag kyrkan San Paolo Maggiore. Det första templet på platsen var grekiskt från 400-talet f.Kr., alltså byggt i samband med, eller strax efter, stadens Neapolis grundande. De rester av templet vi ser idag är från en ombyggnad under Augustus era (31 f.Kr.–14 e.Kr.).

Templet inkorporerades runt 800 e.Kr. i kyrkan San Paolo Maggiore, och då behölls hela den antika, korintiska fasaden, vilket vi kan se i den store arkitekten Palladios Fyra böcker om arkitektur från 1570. På 1680-talet skadade en serie jordbävningar kyrkan och endast fyra av de tidigare sex kolonnerna stod fortfarande upp – två togs bort på 1700-talet, vilket lämnar de två som står än idag. I plattformen som basilikan står på kan man se några spår av opus reticulatum: små regelbundna tuffstenar som romarna använde som beklädnad av den bärande betongkärnan i väggar och valv.

En av de två antika kolonner som inkorporerats i San Paolo Maggiores fasad. Foto: Wikimedia Commons.

Piazza San Gaetano framför basilikan motsvarar förmodligen det grekiska agora, och det senare forum i staden. Vi kan anta att Dioskurernas tempel byggdes om som en del i projektet att markera Roms kejserliga hegemoni i området – genom att omforma det grekiska agora till ett romerskt forum.

Lästips

Fler bilder av kyrkan San Paolo Maggiore finns tillgängliga på Wikimedia Commons. På de lokala arkeologiska myndigheternas hemsida finns Information på engelska och italienska om San Paolo Maggiore. Inläggets text är delvis hämtad från vårt temanummer av Medusa.


Visa Neapelbukten.se på en större karta