Apollons och Artemis tempel

Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta

Santa Maria Maggiore alla Pietrasantas kampanil (dvs klocktorn), med återanvända antika kolonner och stenblock. Foto: Armando Mancini, Wikimedia Commons.

Den första kyrkan på denna plats uppfördes på 500-talet, ovanpå ett antikt tempel, förmodligen tillägnat Apollo och Artemis/Diana, som kantade vägen upp mot akropolen. Den nuvarande kyrkan restes på 1600-talet och kyrkan skadades mycket svårt i bombningar under andra världskriget.

I kryptan finns rester av den tidigkristna basilikan och fragment av mosaiker från romerska byggnader. Man har också, under kyrkan, hittat delar av Neapels akvedukt och de cisterner och uthuggningar ur berggrunden som Neapels underjord är så full av.

Det mest iögonfallande med kyrkan är den fristående kampanilen, Campanile di Pietrasanta, på piazzan framför kyrkan – byggd i tegel med mycket återanvänt antikt material (spolier), som visar på hur rikt området måste ha varit på antika lämningar när tornet restes på 1000-talet. Kampanilen är en av de äldsta i Italien.

Lästips

Fler bilder av kyrkan finns tillgängliga på Wikimedia Commons. På de lokala arkeologiska myndigheternas hemsida finns Information på engelska och italienska om Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta. Inläggets text är delvis hämtad från vårt temanummer av Medusa.


Visa Neapelbukten.se på en större karta