Pompejiutställning i Stockholm!

20 september 2014 – 18 maj 2015, Millesgården

En lycklig Julia Habetzeder efter en dammig dags arbete i det svenska kvarteret i Pompeji (2004). Den som vill veta mer om projektets arbete kan besöka Millesgårdens Pompejiutställning.

En lycklig Julia Habetzeder efter en dammig dags arbete i det svenska kvarteret i Pompeji (2004). Den som vill veta mer om projektets arbete kan besöka Millesgårdens Pompejiutställning.

Sedan år 2000 har svenska arkeologer arbetat med att dokumentera ett helt kvarter i Pompeji. Så man kan lite kärleksfullt säga att det finns ett ”svenskt” kvarter i Pompeji, kvarteret med det mindre romantiska namnet V.1. Den som vill följa de svenska arkeologernas arbete kan dra nytta av projektets hemsida, pompejiprojektet.se, där resultaten publiceras löpande. Att utgrävningsresultat publiceras med Open Access på Internet är fortfarande alldeles för ovanligt inom den svenska klassiska arkeologin: en stor eloge alltså, för det svenska Pompejiprojektet!

Om hemsidan har en svaghet, så är det att den kan kännas väldigt akademisk. Det är nog inte alla som tilltalas av dess strikt logiska, sakliga upplägg. Men de som känner så kan nu äntligen få ta del av projektets spännande arbete på ett helt annat sätt: den 20 september 2014 öppnar en unik Pompejiutställning på Millesgården i Stockholm!

Här bjuds besökarna in till det svenska kvarterets mest berömda hus: det som tillhörde bankiren Caecilius Iucundus. I ett utställningsrum utformat som Caecilius atrium får man se en del av hans säkerligen högst skattade ägodelar: silverservisen, affärsarkivet, väggmålningarna… Men också mer vardagliga fynd har lånats in från Neapel och Pompeji, så som fönsterglas och gångjärn. 3D-skanningar och rekonstruktioner möjliggör också ett virtuellt besök i bankirens ståtliga villa.

Denna Pompejiutställning kommer dessutom att inkludera bildspel och föremål som visar på det enorma inflytande som Pompeji haft på olika Stockholmsmiljöer: väggmåleri i Gustav III:s paviljong på Haga och i Skandiabiografen, samt avgjutningar efter pompejanska originalskulpturer, inköpta till Nationalmuseums samlingar.

Millesgården är en perfekt plats att visa upp det svenska Pompejiprojektets arbete. Även paret Milles lät sig inspireras av den romerska staden: efter besök i Pompeji dekorerade Olga och Carl Milles delar av Millesgården i pompejansk stil. Och här finns ju också Carl Milles fina samling av antika skulpturer, de flesta av dem från den romerska eran.

Det ska bli ett verkligt nöje att få hälsa på hos Caecilius Iucundus även här på vår hemmaplan!

Lästips om Pompejiutställningen

Recensioner av utställningen har publicerats på flera håll, t.ex. i SvD och Sveriges Radio.

2 reaktion på “Pompejiutställning i Stockholm!

  1. Pingback: Rädda Medelhavsinstituten! | Neapelbukten.se

  2. Pingback: Pompeii Stories - Neapelbukten.se

Kommentarer inaktiverade.