Ancient Campania

A.G. McKay, Ancient Campania 1. Cumae and the Phlegraean Fields, Hamilton: Cromlech Press 1972

A.G. McKay, Ancient Campania 2. Naples and Coastal Campania, Hamilton: Cromlech Press 1972

A.G. McKay, Ancient Campania 1. Cumae and the Phlegraean Fields, Hamilton: Cromlech Press 1972

A.G. McKay, Ancient Campania 1. Cumae and the Phlegraean Fields, Hamilton: Cromlech Press 1972

För den som vill få en snabb överblick av vad de antika skriftliga källorna har att berätta om Neapelbukten är dessa två böcker ett utmärkt lästips. Det är just sammanställningen av de historiska skeendena som är Ancient Campanias styrka. Informationen är här sammanställd efter ort, d.v.s. med separata kapitel om t.ex. Baia och Pozzuoli. Även Vesuvius har tillägnats ett eget kapitel, liksom sjöarna Avernus och Lucrino (som ju ett tag tjänade som romarrikets viktigaste flottbas, Portus Julius).

Böckerna har ett par år på nacken och detta är bitvis smärtsamt tydligt i de korta skildringarna av de arkeologiska lämningarna: mycket har upptäckts sedan 1970-talet, och annat har omtolkats. Detsamma gäller i viss mån även informationen i de antika skriftliga källorna, men i det stora hela håller McKays sammanställning på den punkten. Det kan säkert vara lite svårt att få tag på böckerna men de finns att låna på Lunds universitets bibliotek.

2 reaktion på “Ancient Campania

  1. Pingback: Portus Misenus | Neapelbukten.se

  2. Pingback: Grotta di Cocceio | Neapelbukten.se

Kommentarer inaktiverade.