De flegreiska fältens arkeologiska museum

På en udde i Pozzuolibukten ligger ett imponerande kastell, delvis byggt över ett stort romerskt villakomplex. Bara dess magnifika läge gör kastellet värt ett besök. Men här får man också uppleva ett försvarsverk från 1500-talet, samtidigt som man kan se de spännande arkeologiska fynden från området.

Det aragonska kastellet vid Pozzuolibukten. Foto: RaBoe/Wikipedia, från Wikimedia Commons.

Det aragonska kastellet vid Pozzuolibukten. Foto: RaBoe/Wikipedia, från Wikimedia Commons.

Det första kastellet på platsen byggdes 1490-1493, under kung Alfonso II av Neapels regering, som del av ett omfattande försvarssystem. År 1538 skadades kastellet i samband med det vulkanutbrott som skapade Monte Nuovo inte långt härifrån. Försvarsverket lagades, och det är i huvudsak resultatet av detta arbete, utfört under 1500-talet, som möter dagens besökare. Kastellet förlorade sin funktion som försvarsverk under 1800-talet. Under 1900-talet fanns här ett barnhem, och i samband med den stora jordbävningen 1980 anordnades temporära bostäder i den stora anläggningen.

Sedan 1984 har kastellet stått till de arkeologiska myndigheternas förfogande. Då inleddes en tid av restaurationsarbeten: kastellet återställdes till det skick det hade under 1500-talet. Så områdets arkeologiska museum har fått en minst sagt dramatisk inramning!

Det arkeologiska museet invigdes 1993. Här finns spektakulära fynd från de många viktiga fyndorterna häromkring. Museets samling av romersk skulptur är särskilt imponerande:

På en av kastellets gårdar står de många skulpturbaserna som hittades i det närbelägna templet tillägnat kejsarkulten uppradade. I ett av kastellets större rum har man till och med rekonstruerat hela tempelfronten och ”inne” i templet får man se de märkliga monumentala porträtten av kejsarna Vespasianus (9-79 e.Kr.) och Titus (39-81 e.Kr.).

I ett annat rum har det överdådiga nymfeet vid Punta Epitaffio rekonstruerats på ett liknande sätt. Här står nu de fint utförda skulpturerna återigen placerade i nischer, precis som de en gång gjorde i det nymfeum som sedan länge försvunnit under havsytan.

Ett annat spektakulärt fynd av skulpturer gjordes i det område som nu utgör Baias arkeologiska park. Här handlade det dock inte om välbevarade skulpturer i brons och marmor, utan om små fragment av gipsavgjutningar. Fyndet har fått mycket uppmärksamhet i akademiska kretsar, eftersom det bevisar något man länge anat: att romerska skulptörer använde avgjutningar för att noga kunna kopiera skulpturer i flera exemplar. Det rum som visar dessa små, gråbleka gipsfragment är en nyttig påminnelse om att många av arkeologins viktigaste fynd varken är välbevarade eller vackra!


Visa Neapelbukten.se på en större karta

Lästips

Man kan läsa mer om detta museum i Paola Minieros Baia. The castle, museum and archaeological sites (Neapel: Electa 2003), 45-65.