Akropolen i Neapel

Sant’Agnello Maggiore

Kyrkan Sant’Agnello Maggiore (även kallad Sant’Aniello a Caponapoli) är en av de äldsta kyrkorna i Neapel och ligger ett stenkast från det arkeologiska museet. Kyrkan ligger på den högsta punkten i det område som den antika staden omfattade – Neapolis akropol. Under kyrkan har man funnit lämningarna av den antika akropolen och vissa fynd kan dateras till 400-talet f.Kr. – dvs. till stadens begynnelse.

De som söker sig till det arkeologiska museet, det självklara centrumet för arkeologi i Neapel idag, är sällan medvetna om att man faktiskt befinner sig på den antika akropolen. Här låg stadens viktigaste tempel och den heliga vägen, som förmodligen hade samma sträckning som dagens Via del Sole, som går rakt norrut mot kyrkan Sant’Agnello Maggiore. Här skall flera stora tempel ha legat, tillägnade olika gudomar: Solguden (oprecist exakt vilken gudom som åsyftas), Demeter samt tvillingarna Apollon och Artemis. Det sistnämnda templet låg på den plats där kyrkan Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta ligger idag. Under medeltiden var lämningarna efter flera stora byggnader på akropolen fortfarande synliga, vilket gav området namnet Regio Marmorata – marmorregionen.

Lästips

Inläggets text är delvis hämtad från vårt temanummer av Medusa.


Visa Neapelbukten.se på en större karta